(S)PMU staat voor (Semi) Permanente Make-Up.
(S)PMU wordt niet op de huid aangebracht maar in de huid, tussen de opperhuid en lederhuid. Het lijkt op tatoeëren maar is het niet. Een tatoeage wordt veel dieper in de huid gezet en blijft daarom permanent zitten. Als er goed oppervlakkig wordt gewerkt, vooral met zuivere organische pigmenten en goede kennis van de specialist, vervaagd de PMU na enkele tijd.
Intake: We starten de behandeling altijd met het invullen van de intake formulieren. Bij deze belangrijke stap krijg ik een duidelijk beeld van de klant en komt er naar voren of ik tijdens de behandeling ergens rekening mee moet houden betreft de gezondheid, kleur van het pigment, hoe de huid heelt en welke naald ik moet gebruiken. De wensen van de klant worden besproken en er wordt duidelijk uitgelegd wat je kan verwachten.
Voortekenen: Als je er voor kiest om je wenkbrauwen te laten doen is het browmappen een groot onderdeel van de intake. We meten dan precies uit welke vorm het best bij jou past. We houden rekening met veel factoren zoals; jouw wensen, botstructuur, vorm van je gezicht, leeftijd en haarkleur. Ook als je kiest voor Lippigmentatie worden de lippen met een rode kleur afgetekend zodat we goed kunnen zien waar we moeten zijn met pigmenteren
Pigmenteren: Na een goede voorbereiding en als de wenkbrauwen naar wens zijn voorgetekend gaan we beginnen met pigmenteren. Eerst worden er voor-foto's gemaakt zodat we straks een mooi resultaat in kaart hebben (dit in overeenstemming met de klant uiteraard). We werken uitsluitend volgens de hygiëne richtlijnen van de GGD. Als we klaar zijn worden er eventueel na-foto's gemaakt, de nazorg instructies worden uitgelegd en er wordt een vloeibare antibacteriële pleister op de PMU gesmeerd die de huid niet afdekt maar wel vuil buiten houdt. Ook krijg je een nazorgproduct mee als je voor wenkbrauwen of lippen hebt gekozen.
Nabehandeling: na 6 tot 10 weken volgt er altijd een nabehandeling. Hierbij wordt er gekeken hoe de pmu is genezen en eventueel nog bijgewerkt als dit nodig is.
Doet de behandeling pijn?
Over het algemeen vinden klanten het gevoel goed te verdragen. Er zit ook verschil in waar je gepigmenteerd wordt; een eyeliner is, in tegenstelling tot wenkbrauwen en lippen, wat gevoeliger. Doordat er met een zachte hand gewerkt wordt en met een van de nieuwste machines valt het vaak heel erg mee. Als het na een tijdje toch wat gevoelig wordt kunnen we altijd verdovingscrème gebruiken.
Ook kan je 1 uur voor de behandeling twee paracetamol innemen (let op: geen aspirine dit werkt bloedverdunnend)
Je krijgt na het zetten van je (S)PMU altijd een papier mee met een uitgebreid nazorgadvies. Het is heel belangrijk dat je deze goed opvolgt!
Goede opleiding/kennis, hygiënisch werken/GGD gekeurd, veilige pigmenten en naalden
Na de behandeling stap je naar buiten met prachtige PMU. De intensiteit van kleur wordt na de heling ongeveer 30% tot 50% minder. Zo blijft er een natuurlijk resultaat achter. De dagen na de behandeling wordt de PMU nog een stukje donkerder omdat er korstjes op komen. Die korstjes vallen er ongeveer binnen 10 dagen vanaf. HEEL BELANGRIJK! Laat dit proces natuurlijk verlopen, niet trekken of plukken, ook niet als het korstje er bijna vanaf valt, anders trek je pigment mee en kan het zijn dat er een gedeelte zonder kleur heelt.
Als de korstjes er van af zijn kan het lijken alsof er geen pigment meer overgebleven is in de huid. Geen zorgen, het pigment heeft even de tijd nodig om terug naar boven te komen. Dit kan enkele dagen tot een paar weken duren.
Binnen 6-10 weken volgt er een nabehandeling en zal dit proces zich herhalen. Daarna heb je een PMU die 1 tot 1,5 jaar (afhankelijk van je huidtype en lifestyle) prachtig blijft! Na deze tijd is het tijd voor een touch up behandeling om de kleur weer op te frissen.
Er zijn een aantal contra-indicaties waardoor je geen PMU kan laten zetten:
Bij de onderstaande gevallen is het soms toch mogelijk een PMU behandeling te ondergaan. Dit moet echter wel in overleg met jouw desbetreffende huisarts:
Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch PMU? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.